Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

openSUSE και KODI 17.0 Krypton



Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2017, έψαχνα να βρω το Kodi 17.0 Krypton να το κάνω εγκατάσταση στο openSUSE Leap 42.2.

Δυστυχώς, αν και το Kodi 17.0 (Krypton) έχει κυκλοφορήσει από τις 05 Φεβρουαρίου 2017, δεν έχει γίνει ακόμη διαθέσιμο για το openSUSE.


Στο αποθετήριο PackMan, μέσω του οποίου συνήθως διατίθεται το Kodi, αυτή τη στιγμή υπάρχει η έκδοση 16.1 (Jarvis) η οποία κυκλοφόρησε στις 20 Φεβρουαρίου 2016 (ένα χρόνο πριν).
Και πάλι καλά να λέμε, γιατί το PackMan είναι αποθετήριο τρίτων. Στα επίσημα αποθετήρια του openSUSE δεν υπάρχει Kodi ούτε για δείγμα. Μάλλον λόγω Codecs (υποθέτω).

Επίσης, το openSUSE δε συγκαταλέγεται μέσα στις επίσημα υποστηριζόμενες διανομές του Kodi TV. Η ομάδα ανάπτυξης δημιουργεί πακέτα πρωτίστως για το Ubuntu μέσω του PPA που διαχειρίζεται η ίδια η ομάδα του Kodi TV.

Μια λύση γι' αυτό και άλλα παρόμοια προβλήματα, θα μπορούσαν να είναι τα Universal Packages τύπου Flatpak ή Snap. Αμ δε !

Το openSUSE δε φαίνεται να συγκινείται, μέχρι στιγμής, από τη παρουσία και ανάπτυξη τέτοιων πακέτων. Διαθέτει το δικό του Build System (OBS) το οποίο θα μπορούσε (όπως υποστηρίζουν οι Developers) να λειτουργήσει καλύτερα από τα Universal Packages. Στην ουσία αυτό που κάνουν οι προγραμματιστές των Flatpak και Snap είναι να ανακαλύπτουν ξανά το τροχό (reinvent the wheel), σύμφωνα με τους υπεύθυνους ανάπτυξης του openSUSE Project.

Κατάρα λέμε με αυτό το fragmentation στο Linux (και καλά) ecosystem. Τι Flatpak, τι Snap, τι AppImage, ότι και να βγει δε μας (σας) σώζει τίποτα.
Έτσι ήταν, έτσι είναι και δυστυχώς (μάλλον) έτσι θα 'ναι.

Δεν θεωρώ εαυτόν πεσιμιστή, αλλά όσο και να θέλει κάποιος να δει το ποτήρι μισογεμάτο, είναι δύσκολο καθώς ούτε μέχρι τη μέση δεν είναι καν.

Για τώρα, ο μόνος τρόπος να κάνει κάποιος εγκατάσταση το Kodi TV 17.0 στο openSUSE, φαίνεται να είναι το build from source. Για τον νεοεισερχόμενο ή για κάποιον που δεν έχει κάνει ξανά build from source σε RPM based διανομή, απλά το ξεχνάει (εκτός εάν θέλει να το κάνει για μαθησιακούς λόγους).
Οπότε, χρησιμοποιούμε το 16.1 και περιμένουμε τα παιδιά στο PackMan να το χτίσουν (για εμάς).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου